Visste du at en stor del av den du er, avgjøres i tarmen din?

20140526-144906


Tarmen vår er med på å bestemme hvem vi er. ”Vi har hittil i altfor stor grad tilskrevet hodet hele vår opplevelse av livet. At velvære, glede og tilfredshet er noe vi tenker oss til i hjernen”, skriver Giulia Enders i boka si ”Sjarmen med tarmen”.
Hvis vi plages av usikkerhet, angst eller depresjoner, skammer vi oss over at computeren i øverste etasje tilsynelatende er ødelagt. Vårt ”jeg” er imidlertid mye mer enn som så. Mye av dette er det tarmen vår som står bak.

Tarmhjernen
Enders skriver ”Tarmen vår er et fantastisk organ! Behandler vi den pent, viser den sin takknemlighet: Den bærer oppe to tredjedeler av immunforsvaret vårt og tryller frem energier vi trenger for å leve.” Hun skriver videre at dårlig humør, glede, usikkerhet, velvære eller bekymringer kommer ikke bare fra hodet. Vitenskapens hodefiksering har lenge gjort oss blinde for det faktum at jeg-et er mer enn bare hjernen.
Tarmen har ikke bare ufattelig mange nerver, den har også en hel flåte av forskjellige signalstoffer, materialer til isolering av nerver og koplingsmåter. ”Det finnes bare ett organ som har et like stort mangfold – hjernen.” Tarmens nettverk av nerver blir derfor også kalt tarmhjernen, nettopp fordi det kjemisk sett er like komplekst.
tarmen
Direkte kommunikasjon mellom tarmen og hjernen
Nervus vagus – vagusnerven er den viktigste og raskeste veien fra tarmen til hjernen. Enders skriver at den løper gjennom mellomgulvet, mellom lungene og hjertet opp til spiserøret, og videre gjennom halsen til hjernen. Nerven fungerer som en telefonledning til sentralen i hodet. Hjernen trenger denne informasjonen for å kunnne danne seg et bilde av det som foregår rundt omkring i kroppen. Tarmen kan gi opplysninger om oss som hjernen ellers aldri ville ha fått kjennskap til. All denne informasjonen samler tarmen ikke bare ved hjelp av et oppmerksomt nervesystem, men også gjennom en enorm overflate. Det gjør den til det største sensoriske organet i kroppen.

Hvordan kan vi få tarmen til å jobbe til det beste i oss?
”En tarm som ikke føler seg vel, kan påvirke humøret vårt på en mer subtil måte. Og en sunn, velnært tarm kan på en mer diskrè måte gjøre stemningen bedre.”, skriver Enders. Hvis vi ønsker en velfungerende tarm, og på den måten et balansert ”jeg”, så må vi unngå det som kan skape ubalanse. Det er bl.a. for mye fruktose/fruktsukker og glukose som bl.a. fins i mel. Og vi må unngå å få irritabel tarm. De som rammes vil oftere enn gjennomsnittet være plaget av angsttilstander eller depresjoner. Det kan skje ved for mye stress. Stress skaper ubalanse i kommunikasjonen mellom tarmen og hjernen. Stress hemmer også fordøyelsen, og gjør at vi får mindre energi.

Ta vare på tarmen din! Den bidrar til livskvaliteten din.

Jeg holder på å utvikle nettkurs om å ta vare på og integrere de gode mellommenneskelige verdiene som eksisterer i vår kultur. I kurset vil du få verktøy til å finne den livgivende retningen i livet. Og å integrere den den universelle kunnen om menneske og natur.
Gå på høyre siden her. Og legg igjen navn og e-mail adresse. Så vil du få mer informasjon om det etterhvert.
Varme hilsner fra Jorunn ☺
PS: DEL gjerne denne bloggen, hvis du kjenner noen som kunne trengt det.

Comments

Kommentarer

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>