Vår-vinterens magi

Her hvor jeg bor er det vår-vinter for tiden. Hvordan er det der du er? Visste du at på høyfjellet og her nord, så har vi åtte årstider? Ikke?

Enn ”de åtte årstidenes folk”, har du hørt om dem? Det er benevnelsen på samefolket. Hvorfor? Fordi samer regner med åtte årstider, ikke fire. Hvorfor må det være så mange årstider, dobbelt så mange som hos andre, lurer du kanskje på? Det er del av kulturen. Kulturen er knyttet til kunnskapssystemet om klima og geografi. Årstidene har så mange fasetter i den nordlige delen av verden. Det var dessuten viktig for folk å kunne kommunisere og forstå naturen og dets skiftninger. Denne kompetansen var helt nødvendig for overlevelse i barske naturforhold. Også fordi de var forankret i naturgrunnlaget. Det krevdes en helhetlig forståelse, og evnen til å kunne følge med på de små detaljene i naturens skiftninger.

Vår-vinteren begynte i følge den samiske almanakken, den 21. mars og varer til 15. mai. April er del av vår-vinteren.

”Skare-måneden” er april

Det er tretten måneder i den gamle samiske kalenderen. April heter på samisk cuoŋománnu, som betyr skare-måneden. Det blir skare når det regner og fryser til, om hverandre. Skaremåneden byr også på fantastiske forhold for reinflytting. Da flytter folk og dyr mot kysten om natten. Skaresneen bærer jo alt da.

“Cuoŋománnu – skaremåneden gleder seg over å bli innlemmet i årssyklusen, fordi hun fyller da kvinnenes tomme låver. Tidlig på morgenen er det skarp kulde. Og om dagen er det blitt mildt og det snør litt. Skaremåneden minner søster miessemánnu – reinkalvmåneden (mai) at hun må løsne isen som skaremåneden selv fryser til. Det er viktig for reinkalvmåneden å huske det så hun ikke behøver å skamme seg over varmen som hun kommer med.” Slik skriver Marit Mikkelsdatter Eira Murud i boka “Jahki Sámis”, om det samiske året. (oversatt av meg)

Nei, det er enda ikke er vår her nord

På denne tiden er det mye klaging på de sosiale medier, over at det enda ikke er vår her nord. Det ser ut til å ha sammenheng med at folk ser på TV, hvor vårlig det er sørpå. De vi ha det samme her. Men det kan jo aldri bli det samme her, vi bor jo så langt nord. Det er det visst mange som ikke tenker på. Dessuten er det nok mange som ikke vet om de åtte årstidene i høyfjellet og her nord. Og hvordan kan det bli vår, når vi først må ha vår-vinteren?

 Vår-vinterens sjarm

Så hva er det med vår-vinteren? Jeg synes det er en sjarmerende tid. Fordi den er så uforutsigbar. Det kan være nattefrost ned til minus tjue og mer. Det kan være full storm som det var her for to uker siden. Så kan det regne som det har gjort de siste dagene. Hvis det sner litt enda, så tiner sneen veldig fort. Den kan imidlertid holde til slutten av vår-vinteren. Da kan vi gå på ski på glitrende vidder og fjell. Også om natten. Dette er den ultimate tiden for isfiske. Da legger vi oss på reinskinnet på isen, på et bestemt vann. Og riktig nyyyter livet.

Og innimellom alt dette, så skinner sola. Og den er sannelig skarp. Det blir heller ikke riktig mørkt mer. Det er skumring i noen timer rundt midnatt. Så er det er bare å skjerpe alle sansene og følge med på skiftningene som vår-vinteren har å by på. Det er spesielle ting å se i denne årstiden. Sangsvaner og snespurv som kommer nordover. Reinflytting. Ryper som skifter farge. Masse lyder av dyr og fugler som vekkes til liv av alt lyset. Sola og regnet mot huden. Den skarpe luften i nesen om morgenen. Den myke vinden mot fjeset.

Vår-vinteren – det er bare å nyte denne magiske og fasinerende årstiden. Våren kommer tidsnok. Uansett om det er vår-vinter eller vår der du er, så ønsker jeg deg ALT godt!

Du har det travelt, jeg vet det. Jeg er takknemlig for at du tok deg tid til å lese dette.19990605_203342Jeg blir glad hvis du går på Facebookveggen min og legger igjen en kommentar. Og hvis du likte det, så del gjerne med andre. Trykk DEL.

Comments

Kommentarer

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>