”Tenk positivt”- må vi egentlig det for å ha det godt med oss sjøl?

”Tenk positivt!” Har du også hørt det?Det lyder unektelig bra. Men hva innebærer det?Jeg har noen ganger opplevd når jeg har lagt frem en bekymring eller et problem, å få til svar, ”Tenk positivt”. Og ikke noe mer. Det har til tider fått meg til å oppleve at min bekymring eller problem ikke blir tatt på alvor. Det har gjort at jeg over tid har opparbeidd et ambivalent forhold til uttrykket, ”Tenk positivt!”. Det oppleves noen ganger som om de to ordene blir brukt bare som et fynd-uttrykk. Som et trylleformular. Og hva legger egentlig mange av dem i det, som slår om seg med ordene ”Tenk positivt!”?

Slik jeg hører ”Tenk positivt!” brukt i mange tilfeller, så oppleves det veldig overfladisk. Det blir i mange tilfelle brukt som en unnskyldning for å unnlate å forholde seg til med-menneskers utfordringer, problemer og vanskeligheter. Jeg tenker at det rett og slett kan gjøre det enda vanskeligere i en vond og sårbar situasjon når du har behov for støtte, medfølelse og dialog, å få høre ”Tenk positivt!”. Det kan oppleves som kryptisk, altså et uttrykk uten innhold. Eller som belærende. Du kan da oppleve deg som avvist. Hva tenker du om det? Min erfaring er at mange dessverre misbruker uttrykket ”Tenk positivt!”. Er det virkelig sånn, at det eneste saliggjørende og det som gjør deg lykkelig, er hele tiden å ha ”på-knappen” på, for å tenke positivt? Nei, mener jeg. Og er det ikke sånn at det positive i visse tilfeller har en negativ side? Og det negative har i visse sammenhenger, en positiv side? Trenger vi kanskje å forholde oss til begge deler? Det er jo polariteter i livet.Hvis du bare fokuserer på det positive, kan du komme til å fortrenge problemene dine. Ubehaget, smertene, sorgen og det du ikke får til. Det du burde tatt tak i av vanskeligheter, blir i stede ”feid under teppet”.

Det vi unngår å gjøre eller å ta et oppgjør med, det blir jo ikke borte. Det feies bare til en krok i underbevisstheten. Der slutter de ikke å eksistere, men fortsetter å suge masse energi. Vi kan ikke unngå livets utfordringer og smerter, ved å late som om de ikke fins. Vi kan ikke gå rundt med bare lyse og lette tanker hele tiden. Vi er også del av det uperfekte, sårbare og urettferdige.

bilde-1

Min vei til endring

I en periode av livet mitt gikk jeg rundt med masse bekymringer, tvil, frykt og ganske nedstemte tanker. Jeg følte meg heller ikke bra nok. Eller flink nok. Alt dette skapte stress i meg. Og tristhet. Og bidro også til at jeg fikk manglende selvtillit. For en fæl coctail!

Etter at jeg hadde hatt det sånn altfor lenge, fant jeg ut at jeg bare måtte endre dette moduset i meg. I dag kan jeg si at det er slutt på den tiden da bekymringer, frykt, skuffelse, tvil og sjølkritikk fikk kverne i sinnet mitt. Jeg blir straks bevisst når noe av dette dukker opp i tankene mine. Og tenker: Nå har jeg bekymringer, eller nå er frykten her. Jeg sørget da øyeblikkelig der og da for å stoppe den negative spiralen som disse tankene kan skape. Jeg endrer fokus. I minst femten sekunder tenker jeg der og da: Jeg velger å føle meg vel! Eller dette skal jeg ta tak i når jeg kommer hjem. Og jeg gjør det! I dag skjer alt dette helt automatisk. I løpet av en hel dag i den første tiden, kunne jeg klare å få til å føle meg vel i til sammen ti minutter. Jeg fikk det gradvis bedre. Slik har jeg over tid skapt en ny vane. Og jeg fikk mye mer energi. Jeg har lært meg å bestemme hvilke tanker jeg skal ha i hodet til enhver tid. Og jeg er hele tiden bevisst på å være takknemlig for det jeg har. Jeg gjør også forskjellige ting i hverdagen som styrker meg. Og jeg er blitt bevisst på det som gjør meg glad. Gledene jeg opplever, forstørrer jeg i sinnet mitt. Jeg opplever som alle andre frykt, skuffelser, vanskeligheter, sårbarhet og sorg inni mellom. Det er jo endel av livet for oss alle. Livsgleden som jeg i dag bærer i meg mesteparten av tiden, gjør at jeg med mye større kraft enn før i tiden, kan ta tak i utfordringene. For meg har dette ingenting å gjøre med – ”Tenk positivt!”.

 

Vær snill mot deg selv. Ikke ved å pusse fasaden og late som om alt er bare bra. Eller å ta deg sammen. Kjenn på sårbarheten, bekymringene, frykten, stresset eller hva det måtte være. Gå inn og gi dem oppmerksomhet. Samtidig som du jobber med å skape gleden i livet.

Du har det travelt, jeg vet det. Jeg er takknemlig for at du tok deg tid til å lese dette.Jeg blir glad om du legger igjen en kommentar i kommentarfeltet nedenfor.Hvis du likte det, så DEL det gjerne med andre.

Comments

Kommentarer

2 Kommentarer

 1. I would like to say, your stuff is FANTASTIC.I often wonder what it would be like to diovscer someone as creatively inclined as myself, perhaps this is that sensation, who knows.. It was rather spooky looking at those sketches you did for But that was [yesterday] , since I could recognize very similar ways that I would brainstorm/sketch just from those sketches. Well anyway I have a proposition for you, if you ever want to collaborate with a piano composer, then feel free to contact me. You can check out my stuff on youtube, I think you’ll be impressed Good luck with whatever you’re working on!

  Svar
 2. I have noticed you don’t monetize jorunneikjok.no, don’t
  waste your traffic, you can earn extra cash every month with new monetization method.
  This is the best adsense alternative for any type of website
  (they approve all websites), for more details simply search
  in gooogle: murgrabia’s tools

  Svar

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>