Moder Jord-dagen i dag– hva betyr den for deg?

Moder Jord 4

I dag den 22. April er det den internasjonale Moder Jord-dagen. Hva betyr den for deg?

FN`s generalsekretær Ban Ki-Moon ber enhver av oss å bruke Jordens Dag – Earth Day til å bli bevisst påvirkningen som våre valg har på planeten vår. Og hva disse påvirkningene vil ha for fremtidige generasjoner.

Jordens Dag ble opprettet i 1970 og etablert i FN i 2009. Den feires i dag i 175 land. I år er grønne byer i fokus. Vi bør redefinere hva vi mener med fremskritt, er del av tanken bak denne dagen.

Hva betyr det for oss? Jo, at vi burde endre forståelsen av hva fremskritt er. I dag fokuseres det hovedsaklig på økonomisk fremskritt. Det har ført planeten vår til klimaendringer som vi ikke overskuer konsekvensen av. Vi burde heller måle fremskritt i forhold til hvordan vi ivaretar natur og menneske.

Moder Jord – Pachamama

Pachamama er Moder Jord hos urfolk i Sør-Amerika. Da jeg var hos urfolk i Peru i 1999, så opplevde jeg at de hele tiden oppebar respekten for Pachamama. De hadde ritualer for å vise Pachamama takknemlighet og for å hedre hennes velvillig ånd. Og for å opprettholde balanse med naturen. Inkludert mat som holder oss oppe, vann som slukker tørsten vår. Tre og metall som gir ly og som beskytter oss mot kulden. Og varmen fra solen som gir oss lys og energi.

Og de brukte anledninger hver dag til å takke henne for gavene hun gir oss, det vi trenger for å overleve. De hadde også dyp respekt for levende skapninger. Og at vi er i slekt med alt det levende.

 

Hva kan du og jeg gjøre?

Jeg spurte en gang en fire-åring om hva klimaendringer er. Hun svarte: At Jorda har feber! Hvorfor har Moder Jord feber?

De fleste av oss er klar over at vi lever i et samfunn som overforbruker av Moder Jord. Og at vi har en “bruk-og-kast” livsstil.

Det du og jeg kan gjøre i dag er å reflektere over det. Kan jeg begrense forbruket mitt? Mange av oss kjøper for mye klær. Det bidrar til økt CO2. Kan du og jeg bli mer bevisst hva vi kjøper? Og begrense det?

Hvis vi alle blir mer bevisst vårt eget forbruk, så kan vi definitivt minke presset på Moder Jord. Sånn at ho får mindre feber?

Denne bønnen kommer fra ett urfolk:

«Mine ord er forbundet med de store fjellene, 
med de store steinene, med de store trærne, med min kropp og hjerte. 
Alle dere som ser meg, er ett med Moder Jord.»

-Yokuts Prayer

Jeg holder på å utvikle nettkurs om å ta vare på og integrere de gode mellommenneskelige verdiene som eksisterer i vår kultur. Jeg har reflektert over hvordan vi kan ta vare på det og omforme det til vår tid. Og verktøy for å finne den livgivende retningen i livet, for å ivareta den universelle kunnen om menneske og natur.

Jeg jobber med å lansere nettkurs. Er det spørsmål og tema som du kunne trengt å vite mer om, som jeg bør ta med? Send en mail til meg, da vel: jeikjok@gmail.com

Gå på høyre siden her. Og legg igjen navn og e-mail adresse. Så vil du få mer informasjon om det etterhvert.

 

Gode vibber fra Jorunn

Comments

Kommentarer

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>