Han realiserte sine drømmer da han var 76 – hva med deg?

IvvárNiillas 2

Har du en drøm du går og drømmer om? Som du ikke helt vet om du våger å realisere?

Hvis du har det sånn, så må jeg fortelle deg om Nillas eanu (samisk, uttales: Niiljas eano) eller onkel Nils. Han døde i forrige uke 92 år gammel. Han bodde ved Tanaelva. Da han døde ble han omtalt i Ođđasat – de samiske TV nyhetene. Det var ikke fordi han var en likandes kar, laksefisker og reindriftssame. Nei, det var fordi han var kjent i hele Sápmi og i regionen han levde i. Det er heller ikke derfor jeg vil fortelle deg om han.

Hvorfor vil jeg fortelle om han? Jo, fordi han våget å realisere drømmen sin på sine eldre dager. I 1998 ga ut sin første joike CD. Da var han 76 år. Det gjorde han til artist. Joik er samisk musikk og fremføres vokalt. Bildet over er fra Ivvár Niilas, Nils Porsanger sin andre CD.

Den andre CD`en kom ut da han var 80 år. Da han var 81 ble han engasjert som skuespiller på samisk teater i Sverige. Helt til han var 88, brukte han å kjøre i egen bil til Riddu-Riđđu hvert år, urfolksfestivalen i Manndalen i Troms. For å holde joikekurs og opptre. Derfor har mange unge samer i hele Sápmi han som forbilde. Han ble også æret fordi han tok vare på den samiske joikearven, kulturarven.

Å realisere drømmen – selv i motgang

Nillas eanu – onkel Nils sitt liv får meg til å tenke på det å våge å realisere drømmen sin. Også i motgang. Joik var ikke ansett som ordentlig musikk av storsamfunnet, inntil for noen år siden. Kirka forbød den også og stemplet den som hedensk. Det er heller ikke til å stikke under en stol at Niillas sin kone var i mot at han joiket. Så han holdt stilt med det hjemme. Da han ble enkemann, realiserte han drømmen sin om å gi ut joikene han kunne. Han brant for det, og det gjorde han veldig livsglad. En ting er å realisere drømmen. Å våge å gjøre det i motgang, krever mot. Mot hadde min onkel tydeligvis.

Hva er dine Top 5 drømmer?

Mange mennesker våger aldri å realisere det de drømmer om. Selv om de ikke ikke har motgang, sånn som Niillas hadde. Jeg har realisert noen av mine drømmer. Noen drømmer tar tid og krever pågangsmot å realisere. Det kan være en spennende mental reise.

Hva med deg? Når du sammenligner deg med min onkel, så har du enda mange år å gjøre det på. Å gjøre det du drømmer om vil fornye deg, det vil gi mye mer energi enn det tar. Lag en liste med Top 5 drømmer du vil realisere. Finn ut hva du er født til og ment å være. Vekk din indre helt!

Husk, når du kommer på gamlehjemmet, så er det for sent. Altfor mange angrer på sine eldre dager fordi de ikke våget å realisere en av sine drømmer. De var, som så mange mennesker, fanget i vaner og mønstre som ikke tok dem dit de ønsket seg. I stedet så lever altfor mange etter andres forventninger.

Hva med deg? Gå bak dine nåværende begrensninger og tankesperrer og finn drømmen du virkelig vil realisere i livet.

Jeg holder på å utvikle nettkurs om dette. Legg igjen navn og e-mail adresse på høyresiden, så vil du få mer informasjon om det.

Gode vibber fra Jorunn

Comments

Kommentarer

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>