5 ting vi burde gjort mer av i livet?

20140526-104012

Foto: Ola Røe

Hva er det folk angrer på at de ikke gjorde i livet, når de ligger for døden?

Den australske sykepleieren Bronnie Ware spurte over hundre personer som hadde fått beskjeden om at de skulle dø. Spørsmålet hun stilte dem var, hva angret de på at de ikke gjorde? Eller tenkte, at de burde ha gjort mens de levde? Fem temaer skilte seg ut. Hun skrev bok om det. www.amazon.com/…TopFiveRegretsDying/…/14..

Nummer en var:

Jeg skulle ønske jeg hadde hatt mot til å leve livet, der jeg var meg selv. Og ikke livet som andre ventet jeg skulle leve. Når disse menneskene så tilbake på livet, så erkjente de at mange drømmer ikke var blitt realisert. De hadde måttet legge dem bort. Dette på grunn av valg de hadde gjort, eller ikke gjort. Vi vokser alle opp med forventninger fra våre foreldre og miljø. Mange opplever det sånn, at andres krav må komme først. De våger ikke å fremme sine egne drømmer og ønsker. Rådet må bli: Prøv så langt det er mulig å være tro mot deg selv.

 Det andre som mange angret på var:

Jeg burde ikke ha jobbet så hardt. I boka forteller en eldre mann at i hele livet hans kom jobben først. Det var fordi han ville tjene penger for å kjøpe det ene og det andre til huset og familien. Barna vokste opp, uten at han var særlig til stede. Hans kone ba på deres eldre dager, at han måtte jobbe mindre. Og spurte om de ikke kunne reise. Han fortsatte som før. Så døde hun. Han angret på at han hadde jobbet så mye.

Det tredje angeret var:

Jeg burde hatt større mot til å vise følelsene mine. Ikke bare de gode følelsene, men også de vonde. Når jeg følte skam, eller når jeg angret på noe jeg sa eller gjorde. Og jeg burde ha vist kjærlighet til de var var glad i.

Rådet må bli: Ta følelsene dine alvorlig.

IMG_0726

Nummer fire var:

Jeg burde ha pleiet mine vennskap. Det er så lett å vikle seg inn i alskens gjøremål i hverdagen og glemme å ta vare på nære relasjoner. Det største vi kan oppleve i livet, er samhørighet med andre. Rådet må være, å bruke tid på ta vare på vennskap, og kontakten med de som betyr noe. Mens det er tid.

Det femte angeret var:

Jeg burde ha tillatt meg selv å være mer lykkelig. Mange mennsker begrenser sin mulighet til å være glade og lykkelige. Mange av de som ble spurt hadde gått så seriøst inn i livets oppgaver og vært så alvorlige. Selvom de i dypet av seg selv hadde lengtet etter å le ordentlig. Visste du, at det å være glad og lykkelig er noe vi rett og slett kan bestemme oss for å være? Et valg vi kan ta? Det kommer ikke av seg selv. Latter er dessuten den beste medisinen.

Vi behøver ikke vente – vi kan begynne i dag

Når døden kommer , så kan vi bli minnet om det som er viktigst i livet. Men vi behøver jo ikke vente til da?

Vi kan ta til oss disse viktige levereglene. Og velge å leve mer helhjertet. Være mer oppriktig mot oss sjøl og andre. Arbeide klokt, holde kontakten med de som betyr noe for oss og velge å være gladere.

Jeg har bestemt meg for å forbedre meg spesielt på punkt fire og fem. Hva med deg?

Del dine tanker…

Har du lyst til å dele dine tanker? Jeg vil sette stor pris på om du går inn på min Facebookside og legger igjen kommentarer der.

Varme hilsner fra Jorunn :-)

PS: DEL gjerne denne bloggen, hvis du kjenner noen som kunne trengt det.

Comments

Kommentarer

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>